Inmold 4.0 – Suština uspešnog razvoja

Usmerivši snagu zaposlenih, porodice, u pravcu stvaranja stabilnog i perspektivnog poslovnog sistema, kompanija Inmold je svoju dosadašnju viziju razvoja ostvarila na pet lokacija u Srbiji i Austriji. Našu poslovnu zajednicu čini preko 350 zaposlenih, a visokostručan kadar među kojima je 65 inženjera jedan je od faktora koji garantuju pouzdanost u sferi brzog tehnološkog napretka na tržištu.  Ako se ima u vidu da je delatnost kompanije razvoj i proizvodnja tehnološki najzahtevnijih alata za proizvodnju delova od plastike i metala, razvoj i proizvodnja industrijskih robota i automatizovanih sistema za industriju pakovanja fokusiranje upravljačkog menadžmenta na stručni kadar je jedna od strategijskih odluka koja je suštinski deo politike poslovnog razvoja.

Suština uspešnog razvoja: plansko investiranje

Prosečna starost zaposlenih koja iznosi 31 godinu, kao i tradicija školovanja novih kadrova kroz sistem dualnog obrazovanja govori u prilog opredeljenju kompanije ka ulaganju u razvoj humanih resursa društva. Inmold je bio jedan od inicijatora sistema dualnog obrazovanja u Srbiji, i kroz program školovanja u našoj kompaniji od 2011. godine do sada prošlo je više od 150 učenika.

Činjenica da je Inmold jedan od retkih kompanija  sa ovih prostora koje godinama unazad važe za pouzdanog dobavljača renomiranim multinacionalnim korporacijama kao što su Bosch, Siemens, Bombardier, Pepsico, ALPLA, Grundfos, Jokey, Grenier  i drugih govori u prilog tome da je ova porodična kompanija našla pravi recept za uspešno poslovanje.

U teorijskoj i praktičnoj ekonomiji investiranje se akcentuje kao osnov poslovnog razvoja, a uspešno investiranje, u Inmoldovom shvatanju, odvija  se kroz  temeljnu razradu i koontinuiranu implementaciju petogodišnjih planova. Investicioni ciklus na bazi petogodišnjeg plana koji je u toku, započeo je 2019. godine, i obuhvata detaljnu razradu  ulaganja ukupne sume od  7, 5 miliona evra u nove kapacitete.  

Da se plan sprovodi u skladu sa strategijom razvoja govori i podatak da je početak njegove realizacije bio obeležen puštanjem u rad prozvodnog pogona u Priboju za čije je kompletno opremanje opredeljeno  više od pola miliona  evra. Nepunu godinu dana od inicijalnog razvoja ovog pogona 30 novih  radnika postalo je član kompanijske zajednice.

Efikasnost u praktičnoj realizaciji investicionog plana ogleda se i u dinamici sprovođenja njegovih segmenata pa je početak 2020. godine obeležilo proširenje kompanije na dve nove lokacije. Opredelivši se za kupovinu dve pravne celine iz stečaja: pogon Budimke u Zdravčićima i nekadašnji drvno prerađivački kompleks Napretka Inmoldova prostorna celina se uvećala za 4,55h , odnosno 5, 5h na šta je, iz ukupne sume,  usmereno 900 000 €. Ova cifra nije konačna, budući da na ovim lokacijama tek predstoje ulaganja u adaptaciju postojećih i izgradnju novih objekata za šta se planira novih 3 miliona evra.

Kada se govori o novim objektima ponos Inmolda je investicija koja se sastoji u izgradnji i opremanju nove alatnice, jedne od najvećih i najmodernijih na Balkanu, površine 5 000 kvadratnih metara. Kontinuirana fazna ulaganja u ovaj projekat podrazumevaju završetak radova na alatnici čiji je prvi deo na 2000 kvadratnih metara  vec opremljen i useljen, kao i moderni razvojni centar sa četiri savremena konstruciona biroa na istoj površini od 1200 metara kvadratnih. Dosadašnja ulaganja u ovaj savremeni kompleks iznose preko milion evra.

Jedna od centralnih tačaka investicionog ciklusa jesu ulaganja u centar za robotiku i automatizaciju a suština je formiranje kompletno opremljene istraživačko razvojne celine koja će se, uporedo sa razvojem postojeće proizvodnje robota, baviti  inovacijama u oblasti automatizacije proizvodnih procesa. Strategija nastupa Inmolda na svetskom tržištu, ovoj, tehnološki visokozahtevnoj grani industrije, na ovakav način otvara mogućnost za kompleksniju ponudu što svakako može značiti samo novi podsticaj za dalji razvoj i proizvodnje i plasmana u najširem smislu.  

Za potrebe ostvarenja investicionog segmenta koji se tiče proizvodih kapaciteta  planirano je 2, 5 miliona evra koji će, tokom ove godine,  biti usmereni za nabavku 10 novih mašina.  U duhu tradicije dosadašnjeg  razvoja Inmolda u odlukama za izbor ovih mašina dominatan faktor bila su tehnološka rešenja koja odgovaraju viskokvalitenim proizvodima koji odgovara standardima najzahtevnijih kupaca.

Uz sva pomenuta ulaganja u proširenje i modernizaciju materijalnih kapaciteta  plan Inmolda je da u toku narednih pet godina  svoju zajednicu proširi sa još dvesta novih radnika.