Inmold i Meusburger: Dualno obrazovanje kao most saradnje

Prošle nedelje, učestvovali smo u studijskoj poseti pod nazivom „Beyond“, koju je organizovala Regionalna razvojna agencija Zlatibor za delegaciju od 28 ljudi, koja se sastojala od predstavnika 5 tehničkih srednjih škola iz Srbije (Prijepolje, Priboj i Nova Varoš) i Crne Gore (Nikšić, Pljevlja), predstavnika stručnih institucija (Regionalna privredna komora Zlatiborskog okruga i Centar za stručno usavršavanje Nikšić), predstavnika kompanija iz privatnog sektora (Inmold Group, FAP Priboj, FTS Priboj, Trendtex Prijepolje), kao i predstavnika projektnih timova iz RRA Zlatibor i Tehnopolisa iz Nikšića. 

Prvog dana, fokusirali smo se na posetu kompaniji Meusburger. Predstavnici ove kompanije predstavili su nam dualni sistem obrazovanja u Austriji, koncept trening sistema u kompaniji Meusburger, angažovanje trenera i mreženje privatnog, obrazovnog i institucionalnog sektora u tehnološkoj pokrajini Forarlberg/Austrija. Nakon prezentacije, obišli smo proizvodni pogon i deo za praktičnu obuku učenika. 

Narednog dana, posetili smo srednju školu u Bregencu, deo dualnog sistema obrazovanja, i učestvovali na sajmu obuke i-Messe, gde su se predstavile različite kompanije pružajući informacije o budućim zanimanjima. Sajam je privukao impresivnih 16.500 posetilaca, pri čemu su 80% činila deca, dok su ostatak činili nastavnici i roditelji. Ova raznovrsna publika doprinela je dinamičnoj atmosferi i omogućila bogatu razmenu informacija o budućim zanimanjima i obrazovnim prilikama.

Profesor Tomislav Miletić, mentor praktično nastave u našoj kompaniji, koji je učestvovao u ovom program kao predstavnik naše kompanije, vratio se u petak sa vrednim iskustvima i saznanjima o najboljim praksama dualnog obrazovanja. Ova angažovanost predstavlja ne samo putovanje, već i korak ka izgradnji mostova između različitih obrazovnih sistema.