Udruženje finansijskih direktora Srbije

Hotel Falkensteiner, u Beogradu, ugostio je učesnike redovnog mesečnog zasedanja „Udruženja finansijskih direktora Srbije (UFDS/CFO)“ u aprilu ove godine. Ideja sastanka bila je otvorena diskusija oko trenutno raspoloživih poreskih olakšica. Učesnici panela bile su obe strane, kompanija Deloitte, kao i naša firma kao predstavnik privrede i korisnik olakšica.
Obzirom na specifičnu delatnost izrade alata i IML robota, pred stalnim smo izazovom inovacija i unapređenja procesa i same tehnologije proizvodnje. Ta činjenica je doprinela da smo sebe prepoznali kao kompaniju koja treba da doprinese svom poslovanju i kroz podsticaje za razvoj i istraživanje. Inmold već dve godine koristi podsticaj duplog priznavanja troškova za razvojne projekte, čime se postiže smanjenje poreza na dobit u određenoj meri. Na ovom sastanku šef računovodstva Tanja Topalović akcenat je stavila na kvalitetno pripremljenu dokumentaciju, uverljivu na prvo čitanje, a zajednički stav učesnika panela je da je potrebno imati i dobrog šefa računovodstva kao saradnika. Nova prilika, ali i izazov za Inmold, su posebne olakšice koje su na snazi od 1. marta 2022, a koje se, pored inovacija i razvoja, tiču i poreza na dohodak. Specifičnost ovih olakšica je to što je kod svake isplate zarada potrebno uraditi dokumentaciju i obračun utrošenog vremena, u koji ne ulaze službena putovanja, obuke, sastanci, itd. Pored olakšica, Inmold je u godini za nama dobio i sufinansiranje od ,,Fonda za inovacionu delatnost” za projekat pod nazivom ,,Inmold labeling ultralightweight packaging mould”. Zajedno sa svojim timom, Radosav Joksimović, mašinski inženjer i dugogodišnji zaposleni u našoj kompaniji, razvio je najlakšu, tankozidnu, jednolitarsku kanticu na svetu.  Kao rezultat projekta, težinu kantice smo sveli sa 36g na 24.5g, što dovodi do uštede od oko 31.94 procenta repromaterijala.
Kroz dobijena sredstva Inmold je nesumnjivo unapredio svoje poslovanje novim Hermle CNC glodalicama, a daljom edukacijom, poverenjem i stručnošću težićemo daljem napretku, pozicioniranju na tržištu, ali i prepoznatljivošću u globalnim okvirima. Podsetimo, Inmold je od marta ove godine i nosilac statusa ,,razvojno-proizvodnog centra” od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.